Странице

среда, 7. мај 2008.

Rublja - najperspektivnija valuta

Moskva -- Vodeće svetske banke prepopručile su svojim klijentima da otkupljuju rusku valutu, uverene da je to najunosnije investiciono ulaganje u sadašnjim tržišnim uslovima.
Najuticajniji zapadni bankari su uvereni da će se, po stupanju na dužnost, novi predsednik Rusije Dmitrij Medvedev odmah pozabaviti jačanjem nacionalne valute, dok ruski finansijski eksperti ukazuju na povoljnu klimu za strane investicije.
Američke investicione banke „Goldman Saks” i „Meril Linč” i nemačka Dojče banka predviđaju da će se vrednost ruske rublje u odnosu na vodeće svetske valute povećati za četiri odsto u narednih šest meseci.
Svetski finansijski giganti smatraju da će pritisci na Centralnu banku Rusije da dozvoli apresijaciju rublje biti sve veći, pa će ona na kraju to morati da učini, kako bi oslabila inflaciju, čak i uprkos riziku da će time umanjiti zaradu izvoznika nafte i gasa koja obezbeđuje više od 50 odsto ruskog federalnog budžeta.
Ruska Centralna banka je poslednji put dozvolila rublji da ojača u avgustu 2007. godne, kada je inflacija dostigla 8,5 odsto. Sadašnja inflacija u Rusiji od 13,3 odsto je pet puta veća od prosečne inflacije u Grupi sedam (G-7) industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.
Iako saopštenja Centralne banke za sada ne potvrđuju ta predviđanja i zamenik predsednika banke Aleksej Uljukajev kaže da je banka tokom aprila ove godine na deviznom tržištu otkupila oko 20 milijardi dolara da bi sprečila jačanje rublje, finansijski eksperti smatraju da bi problem inflacije mogao da se prevaziđe ukoliko rublja apresira za 20 odsto.

Нема коментара: