Странице

понедељак, 26. мај 2008.

Primitivizam se širi Srbijom kao korov

Srbija je ogrezla u primitivizam. Prostakluk, agresivnost, sejanje mržnje i neodgovornost prema javnoj reči, slika su naše žalosne i opasne javne scene. Mnogi političari i pojedini mediji koji podstiču takve osobine u želji da se dodvore publici učinili su da Srbijom caruje primitivnost i, što je najtragičnije, da se predstavlja kao obeležje nečeg tipično srpskog - kaže za „Blic nedelje” prof. dr Jelena Đorđević, sociolog sa Fakulteta političkih nauka.
I zaista, prosečan građanin se sa svih strana bombarduje sadržajima koji, najblaže rečeno, podležu niskim strastima - bilo da je to slika skupštinske govornice koja već decenijama služi za najprljavije vređanje, politički dueli koji su često ispod granice vaspitanja ili neka tipično estradna tvorevina, gde se golotinja veliča kao svetinja... U takvom prizemnom okruženju, reči poput stida ili sramote potpuno su izašle iz upotrebe, zajedno s poslednjim obrisima kulturnog ponašanja u javnosti.
Dr Stjepan Gredelj, sociolog, smatra da talas primitivizma Srbiju zapljuskuje gotovo dve decenije. Kako kaže, najveći, ali ne i jedini „emiteri” primitivnih sadržaja su političari.
- U najvećoj meri primitivizam se može vezati za politiku, odnosno preciznije rečeno za srpsku režiju politike. S druge strane, bujaju zabave za široke narodne mase, podstiče se „muzika” poput turbo folka i veličaju rialiti programi... Idoli mladih danas su kvazi zvezde i zvezdice koje se takmiče koja će više da se razgoliti, ali i koja će više verbalno da razgoliti svoju koleginicu ili kolegu - kaže dr Gredelj.
Da je politika poprište primitivizma smatra i Borka Pavićević, osnivač Centar za kulturnu dekontaminaciju.
- Svi poslanici bi trebalo da razmisle kolika je razlika između rečenice kojom počinju - „Poštovane dame i gospodo...”, i svega onoga što potom jedni drugima izgovore. Toliki primitivizam odlazi u etar i stiže u svaki dom u Srbiji i ne možete me ubediti da oni to ne znaju - kaže Borka Pavićević.
Zapanjujuće je i to što se u Srbiji primitivizam nalazi u čudnoj sprezi sa veličanjem narodnog, potvrdila je i profesorka Đorđević. Kako kaže, na taj način primitivizam se postulira kao poželjan oblik ponašanja i odlika nacionalnog duha Srbije.
- Primitivizam počinje da caruje. Niko ga snažnije i bolje ne podstiče i ne razvija nego politika i mediji s osnovnom idejom da se udvaraju potrošačima, odnosno glasačima. I oni, nažalost, zbog opšte kulturne i moralne situacije u kojoj dugo živimo, primitivizam smatraju normalnim stanjem stvari. Tako, jednim potezom primitivizam dobija potvrdu i odozgo i odozdo. Ima li čvršće i bolje armatrure. Nažalost, najmlađe generacije su time i najugroženije - kaže profesorka Đorđević.
I upravo u tome leži najveći problem. Došli smo do momenta kada najniže predstave primitivizma postaju model ponašanja za našu decu. Opšta otimačina oko privilegija, pre svega, a potom i novca učinila je da dođe i do raspada važnih institucija poput školstva i univerziteta, koji su nekada služili kao korektivni obrazac. Danas su ove institucije na neki način žarišta primitivizma. A kada se ta dva stuba kulture kontaminiraju, nije ni čudo što novinar dobije nogom po beležnici, suparnik u razgovoru bude izvređan na najgori način, a pojedini pevači pričaju vulgarne viceve ...
Na pitanje ko bi zapravo trebao da sankcioniše takvo ponašanje, a to očigledno ne čini, dr Gredelj kaže:
- Osim Ministarstva prosvete koje bi moralo da se bavi kulturnim kvalitetom društva, odgovorna institucija je i Crkva koja bi trebalo da čuva moral. Nažalost, najblaže rečeno, nijedna od ove dve institucije se ne bavi svojim poslom. U prosveti nam „vršljaju” ljudi koji žele da izbace Darvina i engleski jezik iz planova... Kada su nam takve vitalne obrazovne institucije, nije ni čudo što su teška „kajla” oko debelog vrata i plitak mozak postali prototip.
Slično misli i profesorka Đorđević, koja još naglašava da su sve institucije koje bi mogle i trebalo da se bore protiv primitivizma i same njime duboko zagađene.
Posledice ovakvog ponašanja i tolerisanja nekulture su nesagledive, smatra socijalni psiholog dr Dragan Popadić. Običan građanin prihvata primitivizam kao normalnu pojavu i unosi ga u sopstveni život. Šteta je ogromna jer primitivnost sada već postoji između nadređenog i podređenog, među komšijama, u porodicama, prosvetnim ustanovama...
- Ko na to ne pristaje nema na šta drugo da se pozove, jer je primitivizam postao uobičajen i normalan, a da bi opstao u takvom društvu, jednostavno moraš da se prilagodiš. Još je gore što svaki argument u primitivnom razgovoru gubi na važnosti. U takvim sistemima jedina argumentacija je psovka ili svađa, a pravi i potkrepljeni argumenti uopšte i ne postoje. Zato, svako ko želi da pobedi u raspravi služiće se primitivnom komunikacijom, jer će drugačije njegov stav biti krajnje beznačajan - objašnjava dr
http://blic.co.yu

Нема коментара: