Странице

среда, 7. мај 2008.

Vize nisu besplatne za sve!

Besplatno za rodbinu
Red pred nemačkom ambasadom u Beogradu VEĆINA građana Srbije neće plaćati vize za putovanje u 18 zemalja Evropske unije. Ovo je u utorak, u ime tih država, saopštio francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner. Dodatni korak na polju viznih olakšica obećale su: Francuska, Slovenija, Austrija, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Litvanija, Luksemburg, Kipar, Mađarska, Norveška, Nemačka, Slovačka, Španija i Švedska. Odluka je doneta je na inicijativu Francuske, na sednici Saveta za pravne i unutrašnje poslove EU. Ovo je, u stvari, praktično proširena lista povlašćenih kategorija (naučnici, đaci, studenti, sportisti, diplomate, profesori, novinari...) koji su ranije oslođeni plaćanja viza, na sve mlađe od 25 godina, bližu rodbinu naših državljana u inostranstvu... Svi oni će ubuduće uštedeti 35 evra, koliko košta viza za zemlje Unije. Ambasada Francuske jedina je zasada u Beogradu koja je već u utorak počela da primenjuju ovu odluku koja će, kako se tvrdi, omogućiti da gotovo 80 procenata građana Srbije ubuduće vize za ovu zemlju dobija besplatno.- U našoj ambasadi će besplatne vize ubuduće moći da dobiju svi mlađi od 25 godina, kao i bliža rodbina srpskih državljana koji imaju prebivalište u Francuskoj - kaže Nađa Petrovski iz francuske ambasade. - Reč je o francuskoj inicijativi da se za građane Srbije u potpunosti iskoriste mogućnosti na koje je ukazala Evropska komisija, a koje su u skladu sa šengenskim propisima, kaže se u zajedničkom saopštenju svih zemalja i navodi se da će „besplatne vize biti izdate svim pojedinačnim podnosiocima zahteva gde za to postoji mogućnost, a u punoj saglasnosti sa šengenskim propisima". Ambasade Holandije (zadužena i za Luksemburg), Nemačke i Austrije nisu u utorak dobile informaciju o proširinju režima besplatnih viza za srpske građene. U slovačkoj ambasadi ističu da su vest čuli preko medija, ali da nisu dobili nikakav dopis. Priču oko besplatnih viza za naše državljane započeo je pre nekoliko nedelja potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kada je to zatražio od svih ambasadora. Iz istog razloga u Nemačku je putovao i predsednik srpskog parlameta Oliver Dulić.

U SREDU „MAPA" POTPREDSEDNIK
Evropske komisije Žak Baroso u sredu će doputovati u Beograd kako bi predstavio tehničke uslove za ukidanje viza građanima Srbije. On će predsedniku Borisu Tadiću i potpredsedniku vlade Božidaru Đeliću uručiti dokumenta „Mapu puta za Srbiju" sa uslovima koje treba da ispunimo za postepeno ukidanje viza. Uručenju će prisustvovati i ministar pravde Dušan Petrović.

OHRABRENJE - NADAM se da će ovo biti veliko ohrabrenje za Srbe, koji treba da shvate da je njihovo mesto u EU i da nezavisnost Kosova nije za njih poraz, već naprotiv, otvaranje mogućnosti da zauzmu svoje prirodno mesto u Evropskoj uniji - kazao je Kušner i dodao da se ova mera nadovezuje na potpisivanje SSP.

Нема коментара: