Странице

петак, 23. мај 2008.

Posle skandala na konferenciji u Sofiji

BEOGRAD - Posle skandala na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Sofiji, ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od generalnog sekretara UN disciplinski postupak protiv političkog direktora Unmika Žoliona Negelea. Ovaj Kenijac, koji je predstavljen kao politički direktor Unmika, omogućio je privremenom šefu diplomatije Kosova Skenderu Hiseniju da govori na samitu u Bugarskoj.
- Eksplicitna instrukcija UN je da predstavnici Unmika nemaju pravo da daju reč predstavnicima privremenih prištinskih institucija - kazao je Jeremić.
Međutim, Aleksander Ivanko, portparol Unmika, za Kurir je veoma ironičnim tonom objasnio:
- Žalba ministra Jeremića je nepotrebna, nediplomatska reakcija Beograda. Ništa se nije desilo. Ništa posebno. Ministri kosovske vlade već su u nekoliko navrata istupali na nekoliko međunarodnih konferencija, držali govore. Pa šta?
Na našu opasku da je Negele kao funkcioner UN prekršio instrukcije generalnog sekretara Ban Ki Muna, po kojima je morao da postupi, Ivanko je ponovo podsmešljivo prokomentarisao:
- Kakve instrukcije? Nije mi poznato da je generalni sekretar izdao bilo šta slično, a meni bi to trebalo da bude poznato. Možda ministar Jeremić zna nešto što mi ne znamo?!
Jedan od visokih funkcionera Ministarstva inostranih poslova Srbije za Kurir kaže da je Negele napravio diplomatski skandal, ali i da je Jeremićev potez “zaista nepotreban gaf”.
- Ima informacija da instrukcije iz Njujorka stvarno postoje, ali reč je o veoma diskretnim, internim preporukama UN. O njima nikako ne bi trebalo da govori jedan ministar.

Нема коментара: