Странице

петак, 30. мај 2008.

Ako laze koza, ne laze rog!

Funkcioner EU Jelko Kacin rekao da EP priznaje Kosovo i poručio da Srbija ne sme da koči Kosovo na njegovom putu ka Uniji?!
Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je juče da je sastanak predstavnika EP i kosovske skupštine u Briselu označio priznavanje nezavisnosti Kosova?! Kacin kaže da Srbija mora da izvuče pouku „iz ovog istorijskog sastanka”, na kome je prvi put bila istaknuta zastava nezavisnog Kosova, jer ona „nema pravo da koči Kosovo na njegovom putu ka Evropskoj uniji”!
Prethodno je predsedavajuća EP Doris Pak rekla da parlament EU ima puno pravo da istakne zastavu „nezavisnog Kosova”, odgovarajući tako na protest ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, ali i brojnih delegacija zemalja EU.
- Mi smo dvotrećinskom većinom prihvatili Ahtisarijev plan i zato imamo pravo da istaknemo zastavu ove nove države - rekla je Pakova. Zamoljen da potvrdi da li je isticanjem zastave Kosova EP faktički priznao nezavisnost, Jelko Kacin je odgovorio: „Da. Tako je”.
- Sastanak s predstavnicima kosovske skupštine bio je korak ka punoj integraciji Kosova i njegovom međunarodnom priznanju. I za Kosovo ima mesta u EU, a ja sam protiv toga da bilo koja država, uključujući Srbiju, ima pravo da koči Kosovo na tom putu. Mislim da će srpska država morati da izvuče dosta pouka iz ovih činjenica. Jer ovo nije bio lažni sastanak, već pravi, istorijski susret - rekao je Kacin.
Ministar Vuk Jeremić uputio je oštar protest Evropskom parlamentu jer je delegacija Kosova nastupila pod zastavom „nezavisnog Kosova”.
- To je apsolutno neprihvatljivo jer Kosovo i Metohija nije nikakva nezavisna država. Uputili smo oštar protest, a bili smo i u stalnom kontaktu sa članovima EP iz Grčke, Španije, Kipra, Slovačke i Rumunije, koji su takođe uložili proteste - rekao je Jeremić.
S druge strane, visoki funkcioneri EU rekli su agenciji Beta da „EU ne može i nije kao institucija priznala nezavisno Kosovo”.
- Ništa se nije promenilo u stavu EU i nema priznavanja Kosova od strane Unije, zato što je to isključiva nadležnost pojedinih zemalja članica. Ako bi neka grupa u Evropskom parlamentu ponovo istakla zastavu Kosova, ništa se ne menja - EU ne priznaje Kosovo - tvrde izvori Bete.

Нема коментара: