Странице

среда, 21. мај 2008.

Јelincic: I slovencima uzimeni organi

ЉУБЉАНА – Лидер Словеначке националне странке (СНС) Змаго Јелинчич затражио је данас од премијера Јанеза Јанше одговор на питање о судбини Словенаца на Косову, наводећи да је већина њих протерана из домова и да су неки убијани да би им били узети унутрашњи органи, који су потом продавани.
Према Јелинчичевој тврдњи, на Кососву је живело између 500 и 1.000 Словенаца, а 99 одсто њих је протерано из кућа, пренела је словеначка агенција СТА.
„Куће су им запаљене, они су пребијани, а многи млади Словенци су били пребачени у Албанију, где су им вадили унутрашње органе и продавали их”, рекао је лидер СНС.
Иако премијеру Јанши Јелинчичеви наводи изгледају невероватни, влада је преузела обавезу да их провери и спреми одговор на постављено посланичко питање.
Јелинчич је, између осталог, поменуо случај једног 17-годишњака, којем су Албанци вадили органе, напомињући да су ти злочинци имали помоћ Унмика, Унпрофора и Кфора.
Он је, при том, подсетио да је о препродаји људских органа писала и некадашња тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, у својој недавно објављеној књизи.
Захтевајући од Јанше прецизан одговор на своје питање, председник СНС је рекао да је „жалосно што Косово које жели да буде етнички чисто има подршку Словеније”.

Нема коментара: