Странице

среда, 14. мај 2008.

Kina pretnja USA

http://www.apisgroup.org/article.html?id=4427

Može se reći da su za Kinu istorijski «Ratovi za opijum» koji simbolisu aroganciju i licemerje britanskog imperijalizma (danas potpuno preuzetog od strane Amerike) davno zavrseni, a ponizavanje drugih naroda karakteristicno za anglosaksonsku i zapadnu istoriju, Kinezi su dobro upamtili.
Uprkos cinjenici da su pomenute regije mete zapadne diverzije provociranja separatizama , nalik na žrtvovanu državu Jugoslaviju, uprkos automnoj teritoriji Hong Konga gde su Britanci ostavili svoje politicke sluge, Kina ipak uspeva da sve odrzi na okupu.
Zatim, postavljajuci retoricko pitanje: „Zbog čega su zapravo Sjedinjene Americke Države bombardovale kinesku ambasadu u Beogradu ?”, Zaodong konstatuje da je to bio izraz volje da se pokaze snaga, kao i da se na neki način kazni zemlja koja pomaze neprijatelja, zemlja koja testira nove odbrambene sisteme, i, najzad, zemlja koja za odbranu Srbije u datom trenutku čini mnogo vise nego Jeljcinova Rusija antiruskih izdajica i oligarha.
Zaodong najzad saopštava svoj najvazniji zakljucak, a to je da je «povod» za rat na Kosovu nešto sto će u buducnosti verovatno biti upotrebljeno i protiv Kine. Dakle, po mišljenju ovog vojnog analiticara, upozoravajuce u tom smislu za Kinu treba da bude sve što se dogodilo: komadanje suverene Jugoslavije, podrska separatizmima republika i autonomnih regija, pre svega u Bosni i na Kosovu (koji su putem tzv. koerzitivne diplomatije Madlen Olbrajt, a zatim vojnom silom pretvoreni u države) i sve sto je tome sledilo, buduci da jednoga dana sve to može da se odnosi na Tibet ili na Ksindjijang koji neki nazivaju «Istocni Turkestan».
Naime, esperti Pentagona smatraju da će upravo ova 2010. godina biti geopoliticki odlucujuca, jer će Kina te godine dostici snagu potrebnu da ozbiljno potrese americku hegemoniju. Preostalo vreme da se sve to spreči, dok ne bude potpuno «kasno i nemoguće», za Ameriku je, dakle, kako i sami Amerikanci već vide, postalo sve krace...
Pomenuti savetnik francuskog Ministarstva odbrane u daljoj buducnosti Kine predvidja dve mogućnosti: Prvi scenario, koji se često pominje, jeste buduca dezintegracija Kine. U nedavnoj studiji americkih eksperata sinologa, kao najverovatnije ishodiste pominje se buduci «raspad» Kine . Ovo glediste preuzelo je tezu koju je 1994. godine izrekao sin jednog visokog kineskog zvanicnika u svom radu Kina vidjena trećim okom, koji je za Kinu predvideo «raspad na jugoslovenski način». (Scenarios pour la Chine, Strategic Road, Paris , fevrier 2001.).
Drugi mogući veliki scenario prema Vocu jeste «podizanje nacionalnih tenzija», sto drugim rečima znaci sukob sa susedima, buduci da regionalne tenzije ne nedostaju i da se svi secamo rata sa Vijetnamom 1979., a pored specificnog slučaja Tajvana koga stite Sjedinjene Americke Države, tu su još i Japan, Koreja, Filipini, Malezija itd. Već nekoliko puta do sada provociran je oruzani sukob između ovih zemalja oko okolnih ostrva.
Što se tiče Dalekog Istoka, americka politika opkoljavanja Kine oslanja se na strategiju nasledjenu iz vremena hladnog rata koja podrazumeva Japan, Juznu Koreju, Tajvan i Filipine. Takođe, Vasington podilazi Vijetnamu i pokusava da obori «burmansku huntu» koju sa svoje strane diskretno podržava Peking. Najzad, i Mongolija, koju su nedavno posetili emisari NATO pakta, objektivno gledano, takođe zaokruzuje ovaj krug opkoljavanja Kine.
Vracamo se ipak na jednu klasicnu koncepciju geopolitike i međunarodnih odnosa koju je nekada dobro definisao francuski vizionar Zak Banvil (Jacques Bainville), poredeci, između dva svetska rata, poziciju Japana u Aziji sa pozicijom britanskih ostrva u Evropi.
U sustini, uvesti dinamiku jedne Kine u geopoliticki pojam EVROAZIJE, znaci dozvoliti pragmaticko okupljanje živih snaga Evrope i Rusije, kako bi se promovisala nova «Kontinentalna Sredisnja Sila», odnosno rodio novi geopoliticki blok moći i slobode u jednom novom MULTIPOLARNOM svetu.
Prosto, da bi parirala Sjedinjenim Americkim Državama, Kini je potrebna Evropa, a okupiranoj (od strane Amerike) Evropi da bi se oslobodila od okupatora, potrebna je Kina.

Нема коментара: