Странице

четвртак, 15. мај 2008.

EU i Bugarska

СОФИЈА: НЕУКРОТИВИ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈА

СОФИЈА – Годину дана после уласка у клуб богатих, Бугарска се, као чланица ЕУ, суочила са новим падом угледа неспособна да укроти хроничну корупцију и криминал.
Неки улагачи кажу да је стање у Бугарској сад горе од оног у суседној Румунији, која је рангирана као најкорумпиранија земља ЕУ. Инвестирање у Бугарској без плаћања мита или сусрета са мафијом је готово немогуће.
Економисти указују да корупција ружи улагачку слику земље и њену конкуретност. Инвестиције нису стале, али је јасно да им је корупција преперка и да Бугарску чини мање конкурентном чак и у односу на неке дуге земље источне Европе, кажу аналитичари.
Како је снага мотивације учлањења у ЕУ прошла, Софија и Букурешт су поклекнули под реформском умором. Њихови антикорупцијски напори су испарили захваљући неодлучним политичарима, политичким борбама и неделотворној државној администрацији.
Скептичне чланице ЕУ доводе у питање одлуку да се две државе тако рано приме у блок и траже од Брисела да наметне санкције Софији чија је листа прекршаја све дужа:
Више од 150 нерешених наручених убистава „високог профила” током ове деценије; сумње да су проневерени фондови ЕУ и да полицијски званичници дотурају тајне кријумчарима дроге; неуспех да се за корупцију оптужи бар један високи званичник.
Грађани Бугарске кажу да су изгубили веру да ће њихова земља, најсиромашнија у ЕУ, смоћи снаге да у догледно време стави иза решетака корумпиране званичнике и шефове криминалних банди.
„Имам утисак да живим у земљи безакоња”, рекла је агенцији АП пензионисана наставница Марија Георгиева. „Више не верујем ни једном политичару. Њихов једини циљ је да се обогате”.
Испитивања показују да је корупција престигла ниске зараде као највећи проблем земље, а истраживање Светске банке наводи да 46 одсто компанија сматра да им је мито највећа препрека у пословању.
Софија се хвали како је привукла око шест милијарди евра (9,3 милијарди долара) страних инвестиција годишње у протекле две године, али економисти кажу да квалитет и садржај тих улагања забрињава.
Прошле године, готово половина инвестиција је отишла у грађевинарство и некретнине, који су према истраживањима, постали врхунска тржишта за организовани криминал и пераче новца.
„Корупција је свуда. Сви то знају, али нико не реагује”, каже један инвеститор. „Ако се ово настави, боље да се пакујем и одем на друго место - рецимо у Румунију”.
Бугарска је делом реформисала своје правосуђе, али није успела да судије учини веродостојним. Створила је антикорупцијске институције, али је мало учинила да измени климу некажњивости.
Дипломате и аналитичари кажу да је корен проблема веза између политичара и судија и киминалних група, од којих су многе поникле из бивиших совјетских тајних служби.
Неки коментатори оцењују да само непрекидан и снажан притисак из Брисела, уз политику „штапа и шаргарепе” може да натера Софију да се „упристоји”.
Претња губтика дела од обећаних 11 милијарди евра помоћи ЕУ, приморала је социјалистичког премијера Сергеја Сранишева да отера више министара и постави заменика премијера са задатком да надгледа све фондове ЕУ.
Многи Бугари кажу да је земљи потребна „чврста рука” и упиру прст на тврдокорног, десничарског градоначелника Софије Бојка Борисова, за кога анкете показују да би победио на општим изборима ако би били одржани данас.
Борисов, 48-годишњи бивши телохранитељ бившег краља Симеона и преминулог комунистичког дикататора Тодора Живкова, освојио је Бугаре приземним језиком и кампањом против криминала коју је водио као секретар министарства унутрашњих послова у прошлој влади.
Такође је, наводно, имао везе са подземљем, што пориче.

Нема коментара: