Странице

четвртак, 22. мај 2008.

Umesan i UMNIK

ISTRAGA o trgovini organima otetih kosmetskih Srba, koju je pokrenulo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, napreduje i već je dosta urađeno u pravcu otkrivanja istine šta se zaista dešavalo tokom 1999. godine na Kosmetu i severu Albanije, izjavio je u četvrtak Tanjugu portparol tog tužilaštva Bruno Vekarić.
Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu posle objavljivanja knjige Karle del Ponte, koja je tada prvi put obznanila detalje istrage koju su vodili haški istražitelji.
Ispitan je veliki broj svedoka, a očekuju se odgovori Unmika, Međunarodnog crvenog krsta i albanskog tužilaštva, koji bi trebalo da doprinesu rasvetljavanju istine, naveo je Vekarić.
Ne otkrivajući detalje istrage, Vekarić je rekao da sve ukazuje na mogućnost da je reč o jednom vidu međunarodnog organizovanog kriminala u koji su bili uključeni mnogi funkcioneri sadašnjeg albanskog establišmenta, ali i neki bivši službenici Unmika.
On je rekao da Haški tribunal upravo dostavlja Tužilaštvu u Beogradu podatke koje su prikupili haški istražitelji, kao i da se očekuje i zvaničan odgovor Unmika ko je iz civilne administracije stopirao istragu.

Нема коментара: