Странице

петак, 9. мај 2008.

Gorbacev o Cesima

ПРАГ – Бивши совјетски председник Михаил Горбачов поручио је данас Чесима да више треба да се плаше себе самих него Русије, јер учествују у америчком плану да се опколи Русија и у коме своју улогу игра и Косово.
Горбачов је у интервјуу чешком дневнику „Хосподаржске новини” упозорио да у ствари Русија треба да се плаши Чешке, јер будући радар америчког антиракетног штита на њеној територији може да буде не само одбрамбено већ и офанзивно оружје, а уперено је против Русије и Кине.
Према оцени Горбачова, зато је и логичан руски отпор будућем америчком антиракетном штиту у Чешкој и Пољској.
„Погледајте: на Косову је у ствари америчка база, а уз то аеродром за евентуалне акције на другим територијама. Американци су изградили по свету 120 војних база”, рекао је Горбачов и подсетио да су он и бивши председник САД Џорџ Буш старији укидали базе.
„Тада су нас Американци разумели, укинули су многе војне објекте, али сада граде нове. Сви су окружили бивши Совјетски Савез и у суштини копирају руске границе”, рекао је Горбачов.
Последњи председник Совјетског Савеза упозорио је и да чешки политичари иду у савезништво са САД а да не питају шта о томе мисле сами Чеси.
„Ви сте слободна и независна држава и то је ваш избор. Ми морамо да осигурамо безбедност наше земље. Морате да увидите шта сте проузроковали. Ви и Американци натерали сте Русију да се враћа ракетама средњег домета и конвенционалном оружју. То све је врло озбиљно. Швејк се тако не би понашао. Уверен сам”, казао је Горбачов.
„Ви мислите да се све то спрема због Ирана. Бесмислица. Иран никога не угрожава. А и када би угрожавао може да се укроти на другачији начин”, казао је Горбачов.
Чеси, према оцени бившег совјетског званичника, не треба да се плаше Русије већ себе и Американаца, јер због радара постају део туђих војних и стратешких планова.
„Зашто радите нешто што нисте продискутовали са својим грађанима? То је даљи разлог зашто би требало да се бојите сами себе. Плашите се себе а не нас”, закључио је Гробачов у „Хосподаржским новинама”.

Бета

Нема коментара: