Странице

четвртак, 8. мај 2008.

Putinov naslednik svečano stupio na čelo Rusije


MOSKVA - Novi predsednik Rusije Dmitrij Medvedev (42), koji je svečano preuzeo dužnost od drugog predsednika nezavisne Rusije Vladimira Putina, najmlađi je lider zemlje za poslednjih 100 godina. On će, prema Ustavu, na položaju šefa države biti naredne četiri godine, do maja 2012. Prema zvaničnoj biografiji predsednika Rusije, Medvedev je doktor pravnih nauka. Radio je na četiri radna mesta u Sankt Peterburgu i Moskvi - na univerzitetu i u kancelariji gradonačelnika Sankt Peterburga, u vladi Rusije i u predsedničkoj administraciji.
Rođen je 1965. godine u Sankt Peterburgu, gde je na državnom univerzitetu završio Pravni fakultet, magistrirao i do 1999. godine predavao kao asistent i docent.
Medvedev je od 1990. do 1995. godine bio savetnik predsednika sanktpeterburške vlade i u gradskoj upravi je radio kao ekspert Komiteta za odnose sa inostranstvom.
U Kremlju je od 1999. godine, a od oktobra 2003. je šef administracije predsednika. Od 2000. je u vrhu ruskog gasnog giganta „Gasproma“, a u vladi je od novembra 2005. godine.
U vladi je bio zadužen za sprovođenje nacionalnih projekata kao što su izgradnja stambenog prostora, obrazovanje, medicina i poljoprivreda.
Oženjen je Svetlanom i ima 12-godišnjeg sina Ilju.
Medvedev je 17. decembra na kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije izabran za kandidata na predsedničkim izborima koji su održani 2. marta 2008. godine.
Za njegovu kandidaturu glasalo je 478 delegata, dok je jedan bio protiv. Četiri glasačka listića nisu ubačena u glasačku kutiju.
Pred izjašnjavanje delegata na kongresu ruski predsednik Vladimir Putin saglasio se s predlogom Medvedeva da, ukoliko bude izabran za šefa države, on preuzme premijersko mesto.
Putin i Medvedev radili su zajedno 17 godina.
- Zajedno smo mnogo postigli, ali treba pošteno priznati i da je nerešenih problema mnogo više nego dostignuća - rekao je tada ruski predsednik.
- I zato, kako se kaže, potrebno je zasukati rukave i raditi, raditi bez ikakve taštine... punom snagom. To se odnosi na svakog od nas, uključujući i mene - rekao je Putin.
Medvedev je na kongresu rekao da je spreman da uloži svu svoju snagu za dobrobit Rusije i u interesu voljene otadžbine.
Kao svoje prioritete on je naveo dinamičan rast privrede, podršku selu, stvaranje novih mogućnosti za razvoj malog i srednjeg biznisa, povećanje standarda ljudi i rešavanje demografskog problema.
Medvedev je u svojim javnim istupanjima rekao da je ruska privreda u razvoju i da se pretvorila iz zemlje dužnika u zemlju kreditora.
Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu januara 2007. godine rekao je da Rusija nikog ne primorava da je voli, ali da nikome neće dopustiti da joj pričini štetu i da će težiti tome da uvažavaju i njene građane i zemlju u celini.

Нема коментара: