Странице

субота, 24. мај 2008.

Jos jedan uspeh DS diplomatije

DEBAKL U UJEDINJENIM NACIJAMA
Srbija nije primljena u Savet za ljudska prava jer nema podršku nesvrstanih
BEOGRAD - Takmičenje Srbije, Slovačke i Ukrajine za prijem u Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija završeno je prošle srede potpunim debaklom naše države. Iako su u Savetu bila obezbeđena mesta za dve nove članice, Srbija svoju šansu nije iskoristila, već je ostala na začelju kandidata sa svega 93 glasa! Najbolje je prošla Slovačka, za koju je glasalo 135 zemalja, dok je svoj glas Ukrajini dalo njih 125.
Prema oceni Živadina Jovanovića, bivšeg šefa diplomatije SRJ, to što je Srbija ostala van Saveta ravno je skandalu i predstavlja ozbiljno upozorenje za srpsku diplomatiju.
- To je jasan pokazatelj gde je srpska diplomatija i kakav je njen ugled u svetu. Srbija čak nije dobila ni glasove nesvrstanih zemalja i zemalja u razvoju koje, od 193 članica UN, čine gotovo dve trećine članova! Hrvatska je, na primer, baš na osnovu glasova tih zemalja postala član Saveta bezbednosti, dok je Srbija puna sebe izjavila kako ne želi više da bude u pokretu nesvrstanih, već samo posmatrač. Eto kako joj se vratilo - konstatuje ovaj diplomata.
On kaže da bi članstvo u Savet za ljudska prava donelo Srbiji mnogo toga, najpre na polju odbrane od učestalih napada na račun manjinskih prava.
- Srbija je sa trećinom populacije pripadnika nacionalnih manjina multietničko društvo, i važno je bilo da ima stolicu u organu UN, gde se o tome raspravlja. Tako bismo mogli da afirmišemo svoja dostignuća na tom polju, ali i da sprečimo svaku neosnovanu optužbu. Na sledeću šansu ćemo morati da čekamo još četiri godine, jer ćemo tek tada moći da se ponovo prijavimo - kaže Jovanović, dodajući da je ovo veliki udarac za međunarodni ugled Srbije.

Нема коментара: