Странице

четвртак, 29. мај 2008.

Beograd u zamci

EVROPSKA unija ulaže napore da se Srbija saglasi sa otpočinjanjem tehničkog dijaloga o funkcionisanju civilnih misija na Kosovu i Metohiji - saznaju „Novosti”.
Kako se tumači u delu vlasti u Beogradu, bliskom premijeru Koštunici, namera Brisela je da kroz te razgovore, na manja ili veća „vrata”, pribavi saglasnost Srbije za početak rada misije Euleks u pokrajini.
Mogući scenario za „smekšavanje” pozicije Beograda bio bi da se srpskoj javnosti ovaj tehnički dijalog predstavi kao nastavak pregovora o budućnosti Kosova i Metohije, posle čega bi, ubrzo, na „sto” bilo „bačeno” i pitanje Euleksa.
Prema viđenju Vatroslava Vekarića, člana Spoljnopolitičkog saveta u Ministarstvu spoljnih poslova, ako EU želi da bude na Kosovu i Metohiji, mogla bi da legalizuje svoje prisustvo tako što bi Euleks postao deo Unmika.
- U toj situaciji, Unmik bi se prearanžirao tako da evropski funkcioneri dobijaju glavnu reč. Koji bi stepen subjektiviteta Euleks zadržao, biće pitanje nijansi koje bi morale da se dogovore. To verovatno rešava generalni sekretar UN Ban Ki Mun sa evropskim političarima - navodi Vekarić.
Da li bi ovakav aranžman bio prihvatljiv i za Srbiju, u kojoj vlastiuporno ponavljaju da rad misije EU ne bi bio sporan, samo pod uslovom da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN?
- Mislim da bi Beograd mogao da prihvati ovakav izlaz iz problematične situacije, ako bi se odbacila dilema da li se ostaje u okvirima Rezolucije 1244. Zato je jako važno da se postigne opšta saglasnost u vezi sa integrisanjem Euleksa u Unmik, pa da takva odluka može da dođe i pred SB, jer Rusija ima načina da celu stvar stopira - kaže Vekarić.
Da je Evropska unija promenila taktiku, i da se okrenula lukavosti, i traženju kakvog-takvog dogovora sa Srbijom, nagoveštava i bečki dnevnik „Prese”.
Podsećajući na spekulacije da bi Euleks mogao postati deo Unmika, a Piter Fejt, novi šef administracije UN na Kosovu, ovaj list ukazuje i na promenu u retorici: sada se govori da će Unmik biti „restrukturisan”, dok se do skoro pričalo da će ga „zameniti” Euleks.

UNMIK OSTAJE I POSLE 15. JUNA
UNMIK će ostati na Kosovu i Metohiji i posle 15. juna, i do sada nismo dobili nikakva upustva kakva će biti uloga Unmika posle tog datuma - izjavio je portparol Unmika Rasel Giki. On je kazao da se Unmik i dalje upravlja prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Нема коментара: