Странице

недеља, 11. мај 2008.

Zabrana Srbima da postanu Bankari

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić zabranio je Srbima da budu vlasnici banaka u Srbiji!
Odlukom koja je objavljena u Službenom glasniku broj 51/2006 i broj 129/2007, i koja mora da se sprovede do sredine 2008. godine, NBS je opisala uslove koje mora da ispuni svako ko želi da osnuje ili kupi banku u našoj zemlji. Uslovi koje je guverner propisao isključuju mogućnost da bilo koje domaće pravno ili fizičko lice može da kupi više od pet odsto bilo koje banke.
-NBS ističe da će saglasnost za preko pet odsto upravljačkih akcija u bankama moći da dobiju samo renomirane banke i prvoklasne međunarodne finansijske institucije - potvrdio je Jelašić. Sagovornik Kurira, inače službenik NBS, objasnio je da je Jelašić na ovaj način onemogućio srpskim privrednicima da imaju bilo kakav uticaj na poslovanje bankarskog sektora u zemlji.
Prema njegovim rečima, srpskim biznismenima koji su imali preko pet odsto po donošenju odluke odmah su ukinuta upravljačka prava i naređeno im je da hitno prodaju akcije kako bi imali manje od pet odsto vlasništva.
- Jelašićev potez skandalozno je primitivan, u svim zemljama EU u vlasničkoj strukturi banaka nalaze se i domaće kompanije, što doprinosi stvaranju adekvatnijeg privrednog ambijenta za nove investicije i onemogućuje bankama stvaranje ekstra profita - kaže naš sagovornik i navodi da strane banke koje kod nas posluju zbog Jelašićeve odluke imaju na ovaj način ekskluzivan položaj i ostvaruju ekstra profit. On kaže i da je guverner na ovaj način bankarski sitem u potpunosti stavio pod kontrolu G17, pa ne samo da privrednici iz Srbije ne mogu da kupuju vlasničke udele veće od pet odsto u bankama nego i stranci prvo moraju da se dogovore sa čelnicima G17 pre nego što im to guverner Jelašić odobri.
- O svemu diskreciono, bez jasnih parametara, odlučuje upravo Jelašić - naglasio je naš sagovornik.

MAĐARSKI DRŽAVLJANIN
Prilikom stupanja na dužnost zamenika guvernera Radovan Jelašić nije imao državljanstvo Srbije i Crne gore odnosno Jugoslavije. U dokumentu koji je svojevremeno predsednici Skupštine uputio poslanik Boško Ničić postavio je pitanje: ko je, kako i kada primio u državljanstvo Jelasiti Mark Radovana (Jelašić Radovan na srpskom).
Da je Jelašić zaista mađarski državljanin, vidi se i iz njegovog zvaničnog CV, u kom piše da je rođen u mestu Baja u Mađarskoj i da su mu maternji jezici mađarski i srpski. Nije poznato kada je tačno guverner promenio svoje ime u Radovan Jelašić niti kada je dobio srpsko državljanstvo. Podaci o svemu navedenom vide se iz dokumenta koji objavljujemo i iz njegove biografije objavljene na sajtu Austrijske nacionalne banke (www.oenb.at/deservice veranst/cv/jelasic radovan.jsp).

Нема коментара: