Странице

уторак, 27. мај 2008.

Dinkićeve lazi ipak prolaze kod kretena

Čekajući preporod „Zastave“ u proteklih šest godina umrlo 1.300 radnika. Oko petsto zaposlenih koji su proglašeni viškom ponovo angažovano po ugovoru. Novac za otpremnine nije ni juče stigao

KRAGUJEVAC - Ako ne stigne danas, novac za otpremnine stići će sutra rano ujutro. Isplata otpremnina tada odmah može da počne - objašnjava Zoran Mihajlović, predsednik sindikata kragujevačke fabrike, još jedno odlaganje isplata. Protokolom koji je na Đurđevdan sindikat „Zastave“ potpisao s ministrom Mlađanom Dinkićem bilo je predviđeno da se do 20. maja isplati prvi deo otpremnina za 324 radnika iz svih „Zastavinih“ preduzeća. Drugi deo otpremnina od po 200 evra biće isplaćen mesec dana po potpisivanju ugovora s „Fijatom“.
Sindikat „Zastava automobila“ zatražio je da se odmah krene i sa upošljavanjem oko stotinu radnika proizvodnih zanimanja, kako bi se premostio manjak stručne radne snage u fabrici.
- Fabrici su potrebni varioci, bravari i lakireri koji će raditi na novoj opremi i mašinama. Tražimo da se primi jedan broj mladih ljudi i insistiramo da to budu deca naših radnika - kaže Mihajlović.
- Mi pozdravljamo tu inicijativu, ali pod uslovom da ne teraju te mlade ljude da se upišu u nečiju stranku. Plašimo se da će i ovog puta biti primenjen kriterijum političke podobnosti. Pitamo javno zašto je Dinkić ukidanjem ZO otpustio više hiljada kvalifikovanih radnika „Zastave“. Oko petsto radnika koji su uzeli otpremnine svakodnevno je angažovano na poslovima u „Zastavi“. Njih se fabrika odrekla, Dinkić im je dao novac, a sad rade po ugovoru. Pitam se zašto su ti radnici uopšte proglašavani viškom? Verovatno da bi oni iz režije zadržali svoje fotelje i privilegije, a usput i da bi učestvovali u nečijim političkim manipulacijama. Čekajući preporod „Zastave“ u ovih šest godina umrlo je oko 1.300 radnika. Pitanje je koliko će još da ih umre čekajući da se završe nečije kampanje - kaže Radiša Pavlović, predsednik Radničkog otpora.
Generalni direktor „Zastava vozila“ Zoran Radojević izjavio je da delegacija „Fijata“, koju čini 26 eksperata tehničke struke, intenzivno radi na formiranju dokumentacije o mogućnostima i kapacitetima „Zastave“ . Rok za završetak kompletne papirologije je 30. jun, nakon čega bi trebalo da se potpiše memorandum o saradnji i razumevanju, a zatim bi trebalo da usledi potpisivanje ugovora.
Radojević kaže je za sutra zakazan sastanak delegacije „Fijatovih“ kooperanata i srpske autokomponenistike. Iz Italije dolazi pedesetak predstavnika 30 „Fijatovih“ kooperantskih firmi, a savetovanje i stručni sastanak biće održani u hotelu „Kragujevac“. Kako nezvanično saznajemo, prošlog vikenda u Kragujevcu je, bez medijske buke, boravila i delegacija kooperanata iz Hrvatske. Hrvati su svoje interesovanje već ranije iskazali kroz „Zastavin“ posao s „desetkom“. Za eventualni posao u proizvodnji novog „Fijatovog“ modela raspituje se i kooperacija iz BiH.

Нема коментара: