Странице

четвртак, 22. мај 2008.

Ројтерс демантује Ђелића

Мада су из кабинета потпредседника владе Божидара Ђелића за „Политику” јуче, тврдећи да је у питању „погрешна интерпретација”, демантовали Ројтерсову вест из Кијева у којој се наводи да је Ђелић најавио масовне уличне протесте, у београдском бироу британске агенције инсистирају да је Ђелић управо то рекао.
Подсетимо, Ројтерс је у недељу објавио вест из Кијева, где је Ђелић боравио на челу српске делегације на годишњој скупштини Европске банке за обнову и развој, цитирајући потпредседника српске владе како каже да „уколико би инвестиције биле успорене, ако би курс динара ослабио, не бисмо имали проблема да предводимо велике уличне протесте”.
У извештају се наводи и да је Ђелић рекао да ће Демократска странка, ако буде формирала нову владу, убрзати приватизацију, те да, ако не буде успела да обезбеди већину потребну за формирање владе, планира масовне уличне протесте.
У Ројтерсовом београдском бироу истичу да до њих нису стигле никакве притужбе ни од Ђелића, нити од људи из његовог кабинета и одбацују могућност било какве „погрешне интерпретације” или грешке у преводу.
– Дописник који је разговарао са Ђелићем јесте млад, али је био део тима и имао је добар надзор. Уосталом, он је цео разговор са Ђелићем снимио – каже за „Политику” Даглас Хамилтон, шеф дописништва Ројтерса за Балкан.
Он додаје да је у главном граду Украјине био економски тим Ројтерса, који је одатле објавио две приче са Ђелићем – једну економску и другу политичку, у којој је Ђелић говорио о могућој сарадњи ДС-а и СПС-а.
Он додаје и да је потпредседник српске владе био упознат са тиме да разговара са новинаром Ројтерса, те да ниједном није упозорио да о било чему говори незванично.
Реагујући на ово, из Ђелићевог кабинета проследили су нам његову изјаву да је „уверен да ће Србија у најскорије време добити проевропску владу формирану на бази националног помирења”, која ће бити „руковођена принципима социјалне правде и бранити европски пут државе и њен територијални интегритет мирним путем”.
„Ја се залажем за решавање свих проблема демократским средствима у најбољем интересу наших грађана”, поручио је Ђелић.
О томе да ли је у Кијеву спомињао демонстрације, међутим, у изјави није било речи.

Нема коментара: