Странице

субота, 24. мај 2008.

Za dom spremni!

OTIMAJU U POSLEDNJI ČAS
Đilasovi operativci pritiskaju zaposlene u Drugom opštinskom sudu da kompaniju „Montmontaža” upišu kao korisnika zemljišta na beogradskoj Adi Huji
BEOGRAD - Operativci Demokratske stranke bliski predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću proteklih nedelja obilazili su Drugi opštinski sud i vršili pritisak na službenike da kompaniju „Montmontaža” upišu kao korisnika zemljišta na Adi Huji, saznaje Kurir iz izvora upućenih u dešavanja u Drugom opštinskom sudu.
- Reč je o ljudima iz Đilasovog i Tadićevog okruženja - tvrdi naš sagovornik i objašnjava da nadležni iz ovog suda i pored svih pritisaka nisu hteli da uknjiže ovu firmu zbog žalbe koju je podnela „Luka Beograd” protiv prethodnih ilegalnih uknjižbi na tom zemljištu.
„Montmontaža” je sa gradom Beogradom 2004. godine sklopila nezakonit ugovor o zakupu zemljišta na 50 godina na ekskluzivnoj lokaciji na Adi Huji. Ugovor sa firmom „Montmontaža” potpisao je tadašnji direktor Direkcije za građevinsko zemljište Siniša Nikolić, a na osnovu prethodnog rešenja koje je u to vreme doneo gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović. U trenutku donošenja rešenja i potpisivanja ugovora grad Beograd nije imao pravo korišćenja, već je nosilac tog prava bila „Luka Beograd”.
Kao dokaz da grad Beograd nije bio upisan u zemljišne knjige za pomenute parcele koje su date u zakup tada hrvatskoj kompaniji „Montmontaža”, sagovornik Kurira ponudio je dokument koji je potpisao gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić.
U dokumentu doslovce piše da „grad Beograd nije bio upisan kao zemljišno-knjižni korisnik na parcelama koje je dao u zakup” hrvatskoj kompaniji. Gradski prvobranilac Sekulić je 2007. godine ovaj dokument uputio Duški Cvijetićanin, sekretaru u Gradskoj upravi sekretarijata za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju, i u njemu između ostalog piše:
„Grad Beograd, međutim, nije bio upisani zemljišno-knjižni korisnik na parcelama koje je dao u zakup ni u momentu pokretanja postupka prikupljanja ponuda ni u momentu kada je gradonačelnik doneo Rešenje iz 2005. godine.”

HRONOLOGIJA PROTIVZAKONITOG ZAKUPA ADE HUJE

1. april 2004.
Direkcija u niskotiražnom dnevnom listu Danas objavljuje oglas o javnom nadmetanju za zakup parcela na Adi Huji.

4. jun 2004.
Komisija saopštava da je ponudu dostavila samo kompanija „Montmontaža”. Ova firma je inače poznata po bliskosti sa ekstremno desnim krilom HDZ u Hrvatskoj. Tadašnji vlasnik Nikola Lisičar, uz pomoć HDZ, kriminalno je privatizovao kompaniju „Levčević”, a Tuđmanovoj stranci je pomogao i u sumnjivim radnjama prilikom prodaje Večernjeg lista.

15. jun 2004.
Nenad Bogdanović donosi Rešenje o davanju u zakup parcela na Adi Huji Nikoli Lisičaru i njegovoj kompaniji „Montmontaža” iako grad Beograd nije uknjižen kao korisnik.

2. septembar 2004.
Direktor Građevinske direkcije Beograda Siniša Nikolić potpisuje ugovor o zakupu zemljišta na Adi Huji s direktorom „Montmontaže” Vladom Žibratom.

9. decembar 2004.
Drugi opštinski sud donosi rešenje kojim se grad Beograd upisuje kao korisnik parcela koje su već ugovorom date na korišćenje „Montmontaži”, što je dokaz da su ceo tender i dodela zemljišta hrvatskoj firmi bili protivzakoniti jer grad ne može da daje u zakup nešto što njemu ne pripada. Na ovo rešenje kasnije „Luka Beograd” ulaže žalbu kod Okružnog suda, koja se usvaja.

16. februar 2006.
Od posledica atentata umire hrvatski tajkun blizak HDZ Nikola Lisičar, vlasnik „Montmontaže”, firme kojoj je Bogdanović omogućio da zakupi Adu Huju.

13. novembar 2007.
Gradski prvobranilac Strahinja Sekulić sastavlja dopis o tome kako grad Beograd nije uknjižen kao korisnik zemljišta koje je hrvatskoj firmi „Montmontaža” .

21. novembar 2007.
Hrvati prodaju predstavništvo „Montmontaže” u Beogradu luksemburškom investicionom fondu „Brif”. Za prvog čoveka „Montmontaže Beograd” postavljaju Gorana Lorena Pavlovića, rođenog Beograđanina s francuskim državljanstvom.

28. decembar 2007.
Predsednik kompanije „Brif Laurent Nagy Revesz”, takođe francuski državljanin, šalje dopis gotovo svim članovima Vlade Srbije i predsedniku Srbije kako bi im se omogućilo da izgrade tržni centar na Adi Huji. Aktivnu podršku dobijaju jedino od potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, koji takođe ima francusko državljanstvo.

Нема коментара: