Странице

петак, 14. јун 2013.

Путин: Морамо да интегришемо

На саветовању руског Врховног савета одбране одржаном данас у Кремљу председник Руске федерације Владимир Путин рекао је да је безбедносна ситуација у свету озбиљна и да Русија мора активно да се ангажује на појачавању сарадње између земаља вољних да се укључе у систем глобалне безбедности чију основу представља Шангајска организација за сарадњу (ШОС). Путин је рекао да је неопходно не само створити заједничке системе раног извештавања и реаговања на опасности, већ и припремити мултилатералне договоре о војној сарадњи у случају да било која од држава-чланица буде нападнута. 
По речима Путина један од главних задатака руске спољне политике у наредном периоду биће да у заједничке одбрамбене структуре интегрише и државе које на Западу важе као „неурачунљиве”. Не наводећи имена тих држава он је рекао да се ради о земљама које су из страха да њихова самостална политика може бити угрожена споља развиле значајне ракетне или нуклеарне потенцијале. Таквим државама се мора пружити рука сарадње, оне се морају укључити у заједничке безбедносне структуре. Тиме ће бити са једне стране гарантована њихова безбедност, а са друге ће бити обезбеђено да се њихов војни потенцијал може употребити само у заједничке одбрамбене сврхе, без угрожавања трећих страна, рекао је Путин.
Он је министрима одбране и спољних послова наложио да до 1. септембра ове године израде заједничку концепцију продубљивања мултилатералне војне сарадње на евроазијском континенту и њеног проширивања на нове државе, које досад нису биле укључене у интеграционе процесе.
Осим тога наложио је министарству привреде и трговине да са своје стране изради програм за истовремено проширивање економских и финансијских интеграционих процеса на земље које ће бити укључене у нови степен безбедносне сарадње.

Нема коментара: