Странице

понедељак, 10. јун 2013.

Srdja Popovic

Glavna tema ovogodišnje liste „Forin polisa” bilo je Arapsko proleće, pa je magazin dodelio prvo mesto na listi grupi „14 hrabrih pojedinaca koji su pomogli dovođenju demokratije na Bliski istok”. E, sad, „Pokret mladih 6. april”, jedan od glavnih organizatora ovogodišnjih protesta u Egiptu s kojih je Hosni Mubarak poslat u kućni pritvor u Šarm el Šeik, stekao je inspiraciju i praktičnu obuku upravo od ekipe Srđe Popovića i veterana „Otpora”, organizovanih u Centar za primenjenu nenasilnu akciju (Kanvas), smeštenu u malom tržnom centru u Bloku 63.
Ako je „Otpor” ispekao revolucionarni zanat na Slobi, ubedivši čak i Dobricu Ćosića da potpiše pristupnicu i podrži momke sa stisnutom pesnicom, a zatim da ujedini posvađane lidere DOS-a, posle 5. oktobra je filozofiju „nenasilnog otpora nedemokratskim režimima” uspeo da pretvori u ozbiljan izvozni proizvod i proda ga Gruziji, Ukrajini, Libanu i Egiptu. Ideolog tog pokreta upravo je Srđa, s još dva začina u receptu prevrata: da nema nasilja i da nema uticaja stranog faktora. A upravo zbog ovog drugog Srđini protivnici ga smatraju ispostavom Amerikanaca, operativcem umesto ideologom.
Popović je rođen na Vračaru i predstavlja se kao Vračarac. Učio je od oca Mome Popovića, poznatog novinara Televizije Beograd i urednika TV dnevnika, jednog od prvih ratnih izveštača, uglavnom iz nesvrstanih zemalja. Majka Vesna Nestorović je dugogodišnji spiker iste televizijske kuće, dok je Srđin brat, Igor Popović, bio frontmen popularne beogradske grupe „Džakarta” iz osamdesetih godina.
Za svog političkog oca Srđa Popović smatra Zorana Đinđića, kome je bio savetnik za ekologiju. Svoja iskustva pretočio je u knjigu „Nenasilna borba u 50 tačaka” koju je napisao sa Slobodanom Đinovićem, dugogodišnjim partnerom u Kanvasu i direktorom „Orion Telekoma”. Jedan je od glavnih glumaca filma „Rušenje diktatora” – dokumentarca o srpskoj revoluciji koji je izašao 2002. i preveden je na 18 jezika. Film je do sada videlo oko 20 miliona ljudi širom sveta, a naročito je rado gledan u Gruziji, Tunisu i Egiptu. Od 2011. godine, Popović je gostujući predavač na čuvenom Kolumbija univerzitetu.

Нема коментара: