Странице

среда, 12. јун 2013.

Maskirani razbojnik ranio vlasnika kuće pred suprugom i troje dece

Čitam tekst u današnjim novinama o upadu razbojnika u jednu kuću u Kraljevu, gde je pod pretnjom oružjem tražio od ukućana da mu predaju novac ili će ih pobiti. 
Včlasnik stana je pokušao da napadne lopova, ali je ovaj pripucao i ranio čoveka u stomak. Nakon toga je lopov zgrabio oko 500 EUR u dinarima i pobegao. 
Policija, navodno, traga za njim. Hajde da im verujemo. 
Takođe se nadamo da čovek pogođen u stomak neće preminuti u bolnici u jezivim mukama, kako to obično biva kod takvih rana, i da troje dece neće ostati siročići. 
Samo se po sebi nameće sećanje na ne tako davni upad razbojnika u kuću u Beogradu, gde je vlasnik reagovao i isto tako branio svoje ukućane, što je rezultiralo smrću napadača. 
Pre nekoliko dana je policija odmah reagovala i uhapsila „ubicu”, jer nije ni bežao. Odrđeno mu je zadržavanje i od tada se o njegovoj sudbini ništa ne zna. Nije objavljeno da je pušten, što znači da je verovatno u pritvoru do suđenja. 
Iako je tada bio čist k'o suza slučaj samoodbrane (koja se u našem zakonu iz nekog razloga naziva nužnom odbranom, kao da postoji nenužna odbrana od razbojnika) policija je smesta uhapsila strelca, a njegovu porodicu ostavila bez zaštite. 
Digli su se advokati, psiholozi, čuda-muda i qrci-palci, koji su po televizijama palamudili o strožoj kontroli oružja, psiho-testovima i poooštravanju zakona. Svi su uglas srali kako bi davanje većeg prava na samoodbranu dovelo do zloupotreba. 
Nijedan od tih TV-seronja nije pomenuo da bi se lopovi mogli okuražiti i početi da bez kazne napadaju kuće, jer samoodbrana je kažnjiva. 
Kao što mnogo lopova vešto koristi činjenicu da krađa manja od 150 EUR nije krađa po zakonu, pa samo kraduckaju, ali zato redovno. 
Biće zanimljivo videti da li će policija ikad naći napadača. Da li je porodica ranjenog dobila neku zaštitu u slučaju da se lopov vrati? Verovatno nema ljudi, svi su angažovani na čuvanju političara? 
Biće zanimljivo videti i kakvu će kaznu dobiti strelac u samoodbrani i strelac u napadu, ako ga ikad pronađu. 
Da li će se sada javiti TV-seronje da kažu kako je zakon labav za napadsače i da ga treba pooštriti? 
Ja bih voleo da vidim te majmune u situaciji kad je njihovo dete napadnuto, šta bi radili? 
Očigledno je da će pre biti zloupotrebljeno nemanje prava na samoodbranu, nego što će pošteni građani zloupotrebiti pravo samoodbrane. 
Policija i dalje radi jedino što zna - hapsi poštene građane, dok lopovi slobodno hodaju. 
Zasad nijedne emisije na TV o ovoj temi. 
Ah, da, dvojici policijskih batinaša, koji su nasmrt pretukli čoveka su smanjene kazne. U Srbiji postoji pravo na ubistvo, ali samo ako ste OVL... 
Ova situacija neće na dobro izaći, mora hitno da se menja. Jer OVL zaboravljaju da njihova deca nisu OVL i mogu se neći pod udarom razbojnika kao i svaka druga.

Нема коментара: