Странице

субота, 15. јун 2013.

Država Srbija radi za Agrokor i Todorića

Dakle, Akrokor je kupio slovenači Merkator za pola milijarde evra i sada Todorić spajanjem te dve kompanije premašuje 35% učešća na srpskom tržištu. Monoplista čija je kupovina kombinata po Vojvodini odavno za istragu jer zemlja ne može da pređe u vlasništvo stranaca. 
Sa druge strane, domaćim tajkunima namiče se štranga na vrat. Valjda da bi Todorić lakše disao.
Sa druge strane Hrvatska ne dozvoljava bilo kakav veći upliv srpskog kapitala na svojoj teritoriji. Tu se naše ičešće meri promilima. A i lokacije su neatraktivne za razliku od ovog hrvatskog lanca trgovina koji u Srbiji dobila elitne pozicije.
Ukoliko se oglasi državna agencija za monopol, što inače sumnjam da će se desiti, Todorić može sa dopuštenjem srpske vlasti, dakle političkom odlukom, da deo imperije proda sam sebi - firmama ćerkama - tako da će i dalje ostati neprikosnoveni monopolista na srpskom tržištu. I ovo je aklatantan primer još jednog nepoštovanja zakona koje je Srbija donela što i ne čudi kada se odavno zna da se Ustav krši skoro svakodnevno, pa šta je onda stim u poređenju jedan ovako „mali i sitan zakončić”.
Naravno, sda će se pojaviti „branitelji” Todorića sa čuvenom tvrdnjom kako on zapošljava radnike sa teritorije Srbije, kako plaća porez itd. Takve upućujem na sudske procese protiv Majkrosofta, Epla, Samsunga i sl. koji zapošljavaju daleko, dalčeko više sveta - nije za poređenje - pa su opet bili prozvani za monopol na tržištima sveta.
Niko nije mogao da pretpostavi, ali se nažalost pokazalo upravo tako, da će vlast pod izgovorom borbe protiv kriminala i korupcije osim zaista odgovornih za pomenuto ujedno onako usput potrpati u vreću sa lopinama i sve što je preostalo u Srbiji od domačeg kapitala uloženog u privatizacije. I čija će to onda Srbija biti, takva oskaćena i rasprodata u bescenje krupnom kapitalu van zemlje koji nam ne misli ništa dobro.
I na kraju, pa da završim ovaj uvod, postavlja se logično pitanje - ko se sad i koliko ugradio u ovaj posao. I u cijem je to interesu

Нема коментара: