Странице

понедељак, 10. јун 2013.

Pljackasi Srbije sahranjuju se u gudurama Titogore

„Posle smrti Butorovića: Traži se novi šef za FK Vojvodina i poslovno carstvo
Biznismen i vlasnik FK Vojvodina Ratko Butorović preminuo je u subotu pre podne prirodnom smrću u apartmanu hotela ”Park„, potvrdili su rezultati obdukcije. Komemorativna sednica održana je danas, a sahrana je u sredu, u 16 sati, u Kočanima kod rodnog Nikšića, saopštio je FK Vojvodina. Odgovor na pitanje ko će postati šef njegove poslovne i sportske imperije - svi izbegavaju.
Kojim putem će krenuti poslovna i sportska imperija Ratka Butorovića: Bata Kan Kan
Nakon iznenadne smrti po mnogo čemu kontroverznog biznismena Ratka Butorovića, prvo pitanje koje se nameće je - ko će nastaviti da upravlja njegovom poslovnom i sportskom imperijom. Zakonski naslednici imovine su supruga Smiljka i sinovi Balša i Bodin, a da li će članovi najuže porodice direktno preuzeti i rukovođenje hotelima ”Park„ i ”Leopold„ i tržnim centrom ”Pariski magazin„ juče niko od pravnih zastupnika i predstavnika hotela nije želeo da komentariše, odbijajući izjave za medije.

Obdukcija potvrdila: Butorović umro od infarkta
Još se ne zna ni ko će biti njegov naslednik na čelu FK Vojvodina, kluba u kojem je bio sve i svja. Niko u FK Vojvodina nema odgovor. Sinovi Balša (24) i Bodin (21) su premladi da bi preuzeli ogroman i odgovoran posao, pa se pretpostavlja da će za početak konce vući njemu najbliži - Radisav Rabrenović, dugododišnji tehnički sekretar, potpredsednik Dušan Vlaović i Miodrag Zogović, direktor hotela ”Park„ i Butorovićev čovek od poverenja. Vreme će pokazati kako će dalje biti vođena njegova poslovna i sportska imperija jer će se, po mnogim procenama, na velikom iskušenju naći i klub kojem je od 2006. posvećivao najveći deo vremena.

Navijači: Slede obračuni
Članovi navijačke grupe FK Vojvodina kažu da će nakon Butorovićeve smrti vrlo brzo uslediti obračuni navijačkih grupa, previranja, ali i hapšenja. - Bata je bio ”veliki tata„, koji je jednim pozivom rešavao sve sukobe među navijačima. Nisam siguran da postoji neko ko će imati toliki uticaj i autoritet, a to će za posledicu imati ozbiljne obračune navijačkih grupa Voše - kaže za ”Blic„ jedan od navijača.
Butorović je, inače, karijeru biznismena počeo posle 2000, kada je, najpre u Kumboru, podigao hotel sa pet zvezdica ”Ksanadu„, da bi ga prodao par godina kasnije. Potom je kupio i ”Pariski magazin„, a onda 2004. na aukciji je kupio hotel ”Park„ sa pet zvezdica, za tadašnjih 100 miliona dinara. Ubrzo je postao i vlasnik hotela ”Tvrđava„ na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je preimenovao u ”Leopold I„. U javnosti su tada kružile glasine da je sve te poslove završavao s crnogorskim kapitalom zbog njegovih veza s tamošnjim kontroverznim biznismenom Branom Mićunovićem, odnosno bliskih rodbinskih odnosa s Milom Đukanovićem. Sam Butorović je potvrdio da mu je Brano prijatelj, a Milo brat od rođenog ujaka.
Inače, svaki njegov poslovni potez u Novom Sadu pratile su kontroverze. Nakon što je kupio ”Pariski magazin„, srušio ga je i sagradio novu modernu zgradu za koju mnogi stručnjaci i građani kažu da narušava izgled starog jezgra grada. Kada je kupovao hotel ”Leopold I„, uticao je na to da se niko drugi od potencijalnih investitora ne prijavi na konkurs koji je grad raspisao. Butorović je tada odlučno demantovao da je na bilo koji način uticao na konkurenciju.
U međuvremenu, Butorović je slovio i za jednog od najzainteresovanijih za kupovinu napuštenih kasarni u Novom Sadu.

Porodica strepela: Fudbal će te ubiti!
Smrt Ratka Butorovića je, osim porodice, iznenadila i njegove saradnike iz sportskih i poslovnih krugova. U sport je ušao devedesetih kao predsednik FK Sutjeska iz rodnog Nikšića, potom kao prvi čovek bokserskih saveza - Crne Gore, odnosno Srbije i Crne Gore. U Solunu, gde je živeo i radio nekoliko godina, postao je većinski vlasnik KK PAOK.
Uporedo s preseljenjem poslovnog carstva u Novi Sad, postao je predsednik Vojvodine, po snazi i ugledu trećeg kluba u zemlji. Najpre od 2006. do 2008, s prekidom posle hapšenja zbog optužbe da je preko posrednika platio 3.000 evra sudijama da bi njegov klub pobedio u Lučanima (1:0). Proces još nije završen, a na pretresu pre 20 dana sledeće ročište je zakazano za 4. oktobar.
Od 2009, posle povlačenja Vojislava Gajića, ponovo je izabran na istu funkciju jednoglasnom odlukom 44 člana klupske skupštine. Finansijski je stabilizovao Vojvodinu, dovodio u klub zvučna pojačanja, ulagao u infrastrukturu. Nije se mirio s ulogom ”večitog trećeg„, iza Zvezde i Partizana. Novosađani su četiri puta igrali u finalu Kupa Srbije, ali nisu uspeli da ga osvoje. Uprkos tome, Vojvodina je stekla imidž jedinog kluba u Srbiji sposobnog da se ravnopravno bori s ”večitima„. Oštro je kritikovao stanje u srpskom fudbalu, optužujući za sunovrat čelnike FSS.
Ogroman deo poslova u klubu radio je sam, konsultujući malobrojne bliske saradnike. Porodica mu je prebacivala zbog toga, supruga Smiljka i sinovi su govorili ”da će ga Vojvodina ubiti„.
Pre nekoliko godina uložio je više od milion evra u rekonstrukciju Sportskog centra ”Vujadin Boškov„ u Veterniku, stvarajući evropske uslove za rad klupskih selekcija. U maju je na istom mestu otvorio fudbalsku akademiju za mlade fudbalske talente. Brinuo je o prodaji i kupovini igrača i njihovom plaćanju, o promenema trenera i klupske uprave. Samo tri dana pre smrti imenovao je novog sportskog direktora. Ipak, Bata Kan Kan nije dočekao trofej Vojvodine.” 

Нема коментара: